TOP PLUSZ-1.1.3-21-NG1-2022-00015 Turizmusfejlesztés Szügy Községben

 

Kedvezményezett neve: Szügy Község Önkormányzata

 

A fejlesztés tárgya: A projektben aktív turizmushoz kapcsolódó fejlesztéseket kívánunk megvalósítani, melynek keretében a 2016-ban épült Leánykökörcsin kilátó statikai megerősítése, felújítása történik meg, valamint tűzrakó hely, esőbeálló és tanösvény kerül kialakítására. Aktív természetjáró infrastruktúra megvalósítása, továbbfejlesztése érdekében egy közösségi teret, négyévszakos turista pihenőhelyet alakítunk ki öltözővel, melegedővel, mosdókkal a Mária út mentén elhelyezkedő, a település központjában lévő üresen álló önkormányzati épületben.

 

A szerződött támogatás összege: 121.895.613 Ft

 

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A projekt keretében helyi, illetve térségi jelentőségű turisztikai fejlesztést kívánunk megvalósítani. A fejlesztés célja, hogy a térségben, illetve helyben hosszabb tartózkodási időt tudjanak eltölteni a turisták. A projekt erősíti a térség aktív turisztikai kínálatát és az attrakciófejlesztést kiegészítő infrastruktúra-fejlesztés révén hozzájárul a vendégfogadás minőségi feltételeinek megteremtéséhez.

A fejlesztés egyik helyszíne a település mellett található Dudáska hegyen álló 17 méter magas Leánykökörcsin kilátó és közvetlen környezete. A kilátó építése óta eltelt idő, továbbá az a tény, hogy a kilátó magassága és földrajzi elhelyezkedése miatt az időjárási hatásoknak fokozottan ki van téve, bizonyos épületkárokat okozott, amiket megszüntetünk. Időszerű továbbá a faszerkezetek tervszerű karbantartása, újra festése is. A kilátó mellett egy esőbeálló, asztal, pad, szelektív hulladékgyűjtő kerül kihelyezésre. A kilátóhoz vezető erdei úton tanösvényt alakítunk ki.

A fejlesztés másik helyszíne a Mária út mentén elhelyezkedő, a település központjában lévő, volt italbolt épülete, amely jelenleg üresen áll. A Szügy Mikszáth Kálmán utca 2/A, 22 helyrajzi számon található épületet máscélú hasznosítása érdekében az önkormányzat megvásárolta és saját tulajdonában áll.

A turista pihenőhely és információs pont kialakításához az épület fejlesztését és felújítását el kell végezni. Ennek megfelelően tervezzük az épületrész nyílászáróinak cseréjét, a fűtési és az elektromos hálózat korszerűsítését, az épületrész utólagos külső hőszigetelését, a födém hőszigetelését, a tetőszerkezet felújítását a károsodott elemek cseréjével, a tetőfedés és a kapcsolódó bádogos szerkezetek cseréjét, a vizesblokk felújítását, a belső felületek festését-mázolását. Megvalósítjuk továbbá az épületrész akadálymentesítését.

 

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2026.02.28.